Cykelhjälm till mannen i julklapp

Vänster visar hur den ser ut normalt och höger när den fällts ut i samband med olycka.

Jag har fått nog av min mans ignoranta beteende och fåfänga som gör att han vägrar ha på sig en cykelhjälm trots att han cyklar till jobbet 2-3 dagar i veckan.

Visst är det bara 2 km till jobbet för honom och han korsar inte några vägar eller cyklar längs med biltrafik så risken att bli påkörd av en bil är minimal, men man kan ju skada sig på så många andra sätt.

Jag visade honom för ett tag sedan att många av de som kommer in till sjukhuset med allvarliga huvudskador efter att ha krockat när de cyklat faktiskt varit singelolyckor.

Det kan vara grus, löv eller is som gör att man halkar och trillar. Det kan vara andra cyklister eller mopedister som tvingar en att väja. Eller så kan något gå fel på cykeln som gör att man tappar balansen och trillar.

Det är helt enkelt så mycket mer som kan gå fel än att bara krocka med en bil och därför ska man ha en cykelhjälm men eftersom han har en fåfänga har han valt att kompromissa.

Nu har jag köpt en Hövding 2.0 till honom i julklapp. Jag tänkte först inte skriva något om det förrän efteråt men tanken på att han kanske kunde skada sig medan cykelhjälmen låg under granen gjorde att jag var tvungen att ge honom den nu direkt.

Hövding 2.0 är en svensk uppfinning som är en airbag för cyklister. Den sitter som en krage runt halsen och fäller ut sig när man trillar och den fick bäst i test av Folksam när de testade den.

Jag jämförde cykelhjälmarna på cykelhjalm.nu och valde efter det. Jag hade först tänkt köpa en vanlig till honom men efter att ha läst där ändrade jag mig. Det är trots allt en billig livsförsäkring och nu verkar det som om han har en hjälm som han faktiskt kommer att använda.

Jag har själv lite längre till jobbet, rättare sagt 11 km och jag brukar inte cykla till jobbet mer än ibland på vår och sommar. Jag har funderat på att själv köpa en som kan finnas här hemma som reserv om mannen min skulle råka trilla med sin.

Cykelhjälmar oavsett sort ska endast användas en gång och med Hövding tvingas man att fixa en ny. Om den utlöses på felaktigt vis så ersätter tillverkaren den helt och hållet. Om man är med i en olycka så ska självrisken på försäkringen täcka så man får en ny.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *